Hoe lang mag ik met mijn pup gaan wandelen?

Houd volgende richtlijn aan: het aantal weken dat hij oud is in minuten. 

Een pup kan beter dagelijks enkele korte wandelingetjes maken dan 1 grote lange wandeling.

 

Mag mijn pup springen of trappen doen?

De trap oplopen geeft een zware belasting op de lage rug, heupen en knieën. Een trap afgaan geeft een verhoogde belasting op de schouders, ellebogen en polsen. Het skelet van een pup is nog niet verbeend en daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven.

Er wordt aangeraden om een hond het eerste jaar geen trappen te laten doen. Zo nu en dan enkele trapjes doen is geen probleem maar dagelijks trappen lopen is te veel. 

Hetzelfde geldt voor springen (in de auto), laat dit niet toe alvorens uw hond volgroeid is. 

Zoals bij alles, gebruik uw gezond verstand en overdrijf nooit!

 

Hoeveel mag mijn hond wegen?

Een hond heeft een ideaal gewicht wanneer de ribben goed voelbaar zijn, bij het lopen mogen ze licht zichtbaar zijn. Verder moet de taille (tussen ribbenkas en heupen) zichtbaar blijven.

In de groei kan een pup beter wat dunner zijn dan te dik. Kijk naar uw hond en pas de hoeveelheid voer aan naar behoefte.

Bij voer wordt steeds voedingsadvies gegeven. Dit is slechts een advies om u een idee te geven van de mogelijke hoeveelheid voer dat u moet geven. Kijk naar uw hond en voer op het oog.

 

Mag mijn pup kattenvoer eten?

Kattenvoer kan schadelijk zijn voor honden en gezondheidsproblemen veroorzaken. Laat uw hond geen kattenvoer eten ook al vinden ze het heerlijk. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Hoe zet ik de chipnummer van mijn pup op mijn naam?

Voor pups die in België blijven wonen hoeft u niets te doen. Wij maken dit voor u in orde. U zal post ontvangen van Dogid. De klever kleeft u in het Europees paspoort (blauw boekje).

Pups verkocht naar Nederland zullen als ze 15 weken zijn (of wat later indien ze wat langer bij ons blijven) afgemeld worden in België, u kan uw pup zelf registreren via www.NDG.nl.

 

Hoeveel kost een pup?

Hoeveel een pup kost hangt af van verschillende factoren. 

  1. Honden met stamboom zijn duurder dan honden zonder stamboom.  Waarom een hond met een stamboom kopen, het is maar een stukje papier…. Dat stukje papier vertelt u met zekerheid welke voorouders de hond heeft. 
  2. Door honden te testen op allerlei erfelijke gebreken (hier hangt voor de fokker een stevig prijskaartje aan vast) wordt een selectie gemaakt van honden die wel of niet geschikt zijn om mee te fokken. De ongezonde honden worden door het stamboek uitgesloten voor de fokkerij (opgelet: er kan nog steeds met deze honden gefokt worden maar de pups zullen verkocht worden zonder stamboom al dan niet met de vermelding dat ze raszuiver zijn!) en met de gezonde ouderdieren kan gefokt worden wat de kwaliteit/gezondheid van de pups ten goede komt. Elke pup is schattig maar een pup die op het eerste zicht gezond lijkt maar achteraf belast blijkt te zijn met een erfelijke ziekte die voorkomen had kunnen worden door geschikte ouderdieren te gebruiken zal u ten eerste veel zorgen en verdriet bezorgen en indien er een behandeling bestaat zal het u veel geld kosten. Daarom: bezint eer je begint en goedkoop is vaak duurkoop…..
  3. Wij houden een marktconforme prijs aan voor onze pups.  Wij fokken enkel met geteste honden, investeren heel veel tijd in onze pups, staan ook na verkoop van een pup voor u klaar en geven, zoals wettelijk bepaald is, garantie op onze pups.

 

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker die ten koste van zijn dieren fokt met als primair doel geld te verdienen, hierbij is het dierenwelzijn ondergeschikt aan de economische belangen.

Een broodfokker is vaak minder bekommerd om de gezondheid van zijn dieren, de levensomstandigheden zijn vaak schrijnend. De dieren leven in (vuile) hokken en kooien en krijgen nauwelijks of geen menselijke aandacht. Hij fokt zonder stamboom, laat ouderdieren niet testen op erfelijke ziektes of afwijkingen, inteelt komt frequent voor etc.

Jonge dieren worden meestal niet goed gesocialiseerd, ook hebben ze soms onvoldoende bewegingsvrijheid met tot gevolg dat er ernstige lichamelijke afwijkingen en gedragsstoornissen kunnen ontstaan. De jonge dieren worden niet altijd volgens schema ontwormd, ook hebben ze vaak een verzwakte gezondheid en een slecht ontwikkeld immuunsysteem.

Broodfokkers zijn er in verschillende gradaties. De aankoop van een pup is niet zelden een geval van 'goedkoop is duurkoop': de aankoopprijs is vaak lager dan van een dier dat met stamboom in huiselijke kring is opgegroeid, maar de schade als gevolg van lichamelijke, genetische of geestelijke afwijkingen die kunnen optreden kunnen behoorlijk duur uitvallen als deze medisch behandeld moeten worden. 

 

Gaan (kleine) kinderen en een pup goed samen?

Mits een goede begeleiding gaat dit zeker. Zorg voor duidelijke regels vanaf dag 1:

  • Laat kinderen nooit alleen met een hond. 
  • Leer kinderen over het gedrag van honden.
  • Kinderen mogen niet achter de hond aanlopen, hem plagen of storen wanneer hij slaapt of eet. 
  • Kinderen mogen niet spelen met het speelgoed van de hond en vica versa.
  • Als een klein kind een hond wil aaien is dit onder begeleiding van een volwassene. 
  • Leer kinderen u te vragen of ze de hond mogen aaien.
  • Zorg voor een rustige slaapplaats voor de hond waar hij zich kan terugtrekken als hij moe is. De mand is van de hond en verboden terrein voor de kinderen. 
  • Uw gezin is de roedel van de hond en de hond staat altijd onderaan in de rangorde.  Vaak zijn mensen zich niet bewust van de signalen die ze aan de hond geven. Daarom enkele tips en bewustmaking om eventuele toekomstige problemen te voorkomen:

o    Mensen (en dus de kinderen) zitten in de zetel, de hond in zijn mand op de grond. 

o    Wanneer u thuiskomt begroet u eerst de mensen, als laatste de hond.

o    Wanneer u weggaat gaan de mensen (en kinderen) eerst door de deur en dan pas de hond

 

Hoe leer ik mijn pup het opspringen af?

Pups zijn speels en onstuimig maar opspringen is geen gewenst gedrag. Leer daarom al van in het begin dat opspringen niet mag.


Het opspringen zal meestal gebeuren wanneer u thuiskomt, de hond roept of als u bezoek krijgt. 

Het beste is om het opspringen te voorkomen. Bij thuiskomst begroet u eerst de mensen en negeert u uw hond. Pas als de hond rustig is geef je hem aandacht. 


Als u bezoek krijgt beveelt u de hond in zijn mand te gaan liggen. Vraag de mensen voor het binnenkomen om geen aandacht aan de hond te schenken. Eerst worden de mensen begroet en als alles rustig is kan je de hond bij het gezelschap halen en hem de mensen rustig laten verwelkomen. Raakt hij te opgewonden dan stuurt u hem terug naar zijn mand.


Wil de hond toch opspringen dan zegt u heel streng “nee!” en u kan zich omdraaien en de hond negeren of u kan naar voren stappen waardoor de hond uit balans geraakt. Geduldig zijn en consequent handelen zullen zeker hun vruchten afwerpen. 

 

Wat vertelt mijn lichaamstaal?

Honden “spreken” grotendeels met hun lichaamshouding. Honden halen veel informatie uit uw lichaamstaal, wees u dus bewust van wat u uitstraalt.


U bent de leider van de hond. Dit moet u ook uitstralen naar de hond toe. Als u de hond toespreekt doe dit dan zelfzeker met een duidelijke diepe stem en sta rechtop met de schouders naar achter Spreek niet vragend met een hoog stemmetje en sta niet met een gekromde rug, dergelijke houding komt niet over als een leider.