Erfelijke ziektes

ED en HD: elleboog- en heupdysplasie: aandoeningen in het gewricht die kunnen leiden tot misvormingen in het gewricht en kreupelheid. Let op: het ontstaan van ED/HD is niet enkel erfelijk bepaald, slecht uitgebalanceerde voeding, (vooral op jonge leeftijd) veel trappen lopen of veel springen kan aan de basis liggen voor het ontwikkelen van ED of HD.


DM: Degeneratieve myelopathie: in het ruggenmerg sterven zenuwen af die de spieren aansturen van de achterhand waardoor de achterpoten gaan slepen en later als de verlamming verergert valt de hond om. Incontinentie treedt op en uiteindelijk worden de vitale organen aangetast.


DS: Dermoid Sinus: (of open ruggetje bij baby’s) Er zit een kleine opening in de huid, soms is er enkel een dipje in de huid (ontstekingen mogelijk), soms loopt er een tunneltje tot aan het ruggenmerg (ontstekingen mogelijk + neurologische afwijkingen). Meestal komt DS voor op de middellijn tussen neus en staart. Een DS kan tegenwoordig goed geopereerd worden, de ingreep is niet erg zwaar en meestal verloopt het herstel vlot. De pup wordt meestal als genezen verklaard na de ingreep. Dit dier is niet geschikt om mee te fokken.


JME: Juvenile Myoclonic Epilepsy of epilepsie bij honden waarvan de eerste tekenen vanaf 6 maanden optreden. Behandeling is soms mogelijk maar de ziekte kan niet genezen worden. Bij ernstige gevallen van epilepsie kan euthanasie noodzakelijk worden geacht.

 

Hemofilie B is een erfelijke stoornis in de gehele bloedstolling. Het bloed kan niet goed stollen omdat een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Verwondingen of inwendige bloedingen blijven langer bloeden dan wanneer de hond deze ziekte niet heeft, ook bij een klein wondje. Onbehandeld kan het leiden tot bloedarmoede en indirect tot de dood.

 

Aangeboren afwijkingen

Deze honden zijn gezond, ze hebben enkel een schoonheidsfoutje waardoor ze niet aan de rasstandaard voldoen en dus niet geschikt zijn om mee te showen of fokken.

 

Knikstaart: afwijking van de staartwervels waarbij de staart 1 of meerdere knikken kan vertonen, te kort kan zijn, het kan een stompstaart zijn of de staart kan zelfs afwezig zijn. Dit alles komt doordat er te veel of te weinig wervels aanwezig zijn in de staart. Ook afwijkingen aan de tussenwervelgewrichten komen voor.


Ridgeloze pups of pups met een afwijkende ridge (bv. 1 of meer dan 2 kroontjes) zijn perfect gezonde honden en prima gezinshonden maar ze zijn uitgesloten voor de fokkerij en niet geschikt als showhond.