Geschiedenis Rhodesian Ridgeback

De rhodesian ridgeback (Pronkrug of Leeuwhond) is een bijzondere hond, hij wordt wel eens de Rolls Royce onder de honden genoemd. Hij dankt zijn naam aan zijn meest opvallende kenmerk; de ridge. De ridge (of pronk) is een streep haren op de rug die tegen de groeirichting van de vacht in gaat.  

 

Geschiedenis

De Rhodesian ridgeback is afkomstig uit Rhodesië (nu Zimbabwe). 

Het ras is ontstaan uit een kruising van Afrikaanse honden (waaronder de kleine Hottentot jachthond die voorzien was van een ridge en de grotere en zwaarder honden van de Bantusstammen) en de Europese honden van blanke kolonisten (vnl. jachthonden, windhonden, terriërs en vele dogachtigen). 


Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt om in een kleine meute te jagen op groot wild (leeuwen, luipaarden, lynxen e.d) en ter verdediging van huis en land. Er werd geselecteerd op moed, temperament, intelligentie, kracht, snelle reflexen, uithouding, een goede neus en hittetolerantie. De selectie gebeurde enkel op de gebruikswaarde, het uiterlijk was van weinig belang en je had dan ook Ridgebacks in alle maten, gewichten en vormen.


De naam 'Leeuwhond' is ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gedreven. 


In 1922 werden de beste honden van verschillende eigenaars met elkaar vergeleken, de meest typische werden eruit gehaald en er werd een standaard opgesteld van de ideale ridgeback. Twee jaar later werd de rasstandaard door de Kennel Union of Southern Africa erkend.