geschiedenis Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog kent zijn oorsprong in Engeland. Het was niet echt een ras maar een type werkhond dat werd ingezet voor het drijven van vee en diende als waakhond.

Na 1700 is de bulldog in Amerika terecht gekomen waar kleine boeren hem gebruikten voor veel taken zoals het vangen van vee (stieren, zwijnen), verjagen van ongedierte (wilde honden, beren) en het bewaken van de eigendommen van zijn baas. De bulldog werd erg gewaardeerd door de landbouwers vanwege zijn intelligentie, zijn werkeigenschappen, uithoudingsvermogen en zijn beschermende karakter. Het uiterlijk van deze hond was niet belangrijk zolang hij maar de juiste eigenschappen bezat.

In het verleden werden de bulldoggen ook gebruikt om te vechten. De bulldoggen die overleefden waren sterk waardoor het een gehard ras is.

Na de tweede wereldoorlog was het ras bijna uitgestorven. Rond 1950 is er een wederopbouw van de bulldog geweest. Er werden bepaalde lijnen van het ras gekruist waaruit de Amerikaanse bulldog werd gefokt. Na 2 decennia zijn er 2 types ontstaan. Het Johnson of bully type (robuust en breed type) en het Scott of standaard type (slankere, atletischere type). 

In 1999 is de Amerikaanse Bulldog erkend door de United Kennel Club. In Europa is het ras (nog) niet erkend door de FCI. De reden is dat Amerika momenteel niet aangesloten is bij de FCI.